Karaköy’de metruk bina kısmen çöktü: ‘Böyle tehlike arz eden 3 bin 500 bina var’
Karaköy Kemeraltı Sokak’ta bulunan 5 katlı tarihi metruk binada kısmi çökme meydana gelmesi üzerine olay yerine polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi.
Tramvayın geçtiği caddede bulunan binanın çevresinde güvenlik önlemi alındı. Binanın çevresindeki diğer binalar da boşaltıldı.
Bir süre sonra binanın tekrar çökmesi bölgede toz bulutu oluşmasına neden oldu. Binadan düşen beton parçalar kaldırıma ve yola savruldu.
Güvenlik nedeniyle Beşiktaş istikametindeki yol trafiğe kapatıldı.
Söz konusu binanın yıkılma riski nedeniyle Karaköy-Tophane ortasında Kabataş-Bağcılar sınır seferleri durduruldu. Tramvay seferleri Bağcılar-Eminönü istasyonlarının ortasında yapılırken, Eminönü-Kabataş ortasında İETT otobüsleri ile ücretsiz seferler yapılıyor.
‘SAHİBİ RESTORASYONA BAŞLAMADI’
Bölgede incelemelerde bulunan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, etkin bir şekilde kullanılan ve tramvayın geçtiği yol üzerindeki tarihi yapıda çökme tehlikesinin bulunduğunu belirtti.
Tarihi yapının 2. derece tescilli olduğunu belirten Özel, “2015 yılında güçlendirme ve restorasyon projeleri Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2016 yılında ruhsat alınmasına rağmen, özel mülk sahibi tarafından restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına başlanmadı. Maalesef mülk, sahipsiz bir şekilde günümüze kadar gelebilmiş. Bugün ise tarihi yapının duvarında bir çökme olması tehlike oluşturmaya başladı” dedi.
KORUMA KURULU KARARI BEKLİYOR
Koruma Kurulu’ndan bir an önce karar çıkmasını beklediklerini belirten Özel, şöyle devam etti:
“Bu süreçte İBB Miras olarak hem mülk sahibine hem de kurum ve kuruluşlara uyarılarda bulunduk. Mart ayı başında mülk sahibini kanun gereği sorumluluklarını yerine getirerek gerekli güvenlik önlemlerini alması konusunda tekrar uyardık. Müdafaa Kanunu ve onarım ve güçlendirme çalışmalarına acilen başlanması için, ancak ne yazık ki, Gerekli çalışmalara tekrar başlanmadı.Son olarak, Savunma Meclisi geçen hafta hem yasal zorunlulukları hatırlattı hem de mülk sahibine ve ilçe belediyesine nihai kararını gönderdi. onarım çalışmalarına başlayın ama bugün böyle bir tehlike yaşıyoruz” dedi.
‘TEHLİKELİ BİNA SAYISI 3 BİN 500’E YAKIN’
Sahipsiz tarihi yapıların İstanbul için büyük tehlike oluşturduğuna işaret eden Özel, şunları kaydetti:
“Bugün burada bu tehlikeyi yaşıyoruz, yarın başka bir sokakta da benzer tehlikeler yaşayabiliriz. Bu tip tehlikeyi barındıran 3 bin 500’e yakın bina var. İstanbul’un bu metruk sorunu çözmesi lazım. Geçmiş olsun hepimize. gerekli müdahalenin yapılması için Koruma Kurulu kararı bekleniyor.” (HABER MERKEZİ)